łódź na plaży

Zawsze
świeże ryby

Łosoś w pomarańczach na kapuście pekińskiej


Składniki

  • filety z łososia– 4 szt.
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • pieprz
  • ryż długoziarnisty – 2 woreczki
  • sól
  • kapusta pekińska – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • olej rzepakowy – 2-3 łyżki
  • bulion warzywny – 100 ml
  • śmietanka UHT 30% – 4 łyżeczki

Startą skórkę ze sparzonej pomarańczy mieszamy z pieprzem. Łososia osuszamy, nacieramy mieszanką pieprzu i wstawiamy do lodówki co najmniej na 30 minut.
Liście kapusty pekińskiej pozbawiamy zbyt grubych części liści i kroimy w poprzek na paski i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na gorącym oleju przez 5 minut do miękkości. Dolewamy bulion i sok pomarańczowy, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem przez 3-5 minut.
Łososia lekko solimy i układamy na kapuście. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 6-8 minut. Gotową potrawę podajemy z ugotowanym ryżem.