łódź na plaży

Zawsze
świeże ryby

Grillowany śledź z kaszą orkiszową


Składniki

  • śledzie – 6 szt.
  • pieprz biały
  • sól
  • brązowe pieczarki (małe) – 250 g
  • plastry limonki – 6 szt.
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • masło – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • kasza orkiszowa – 1 szklanka
  • sól

SURÓWKA

  • fenkuł – 1 szt.
  • cukinia – 2 szt.
  • świeży koperek
  • limonka – ½ szt.
  • pomarańcza – ½ szt.
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

Śledzie płuczemy, osuszamy i doprawiamy z zewnątrz i od środka solą i mielonym białym pieprzem. Do środka każdej ryby wkładamy plastry limonki i pokrojone pieczarki i co najmniej na godzinę odkładamy do lodówki (śledzie można uprzednio obwiązać sznurkiem).
Przygotowujemy sos winegret z oliwy, soku z pomarańczy i limonki, soli, pieprzu. Poszatkowanego fenkuła i cukinię polewamy przygotowanym sosem, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni grillowej. Śledzie smażymy z obu stron aż do zrumienienia . Podajemy z ugotowaną kaszą i surówką.