łódź na plaży

Zawsze
świeże ryby

Śledzie w śmietanie


Składniki

  • filety śledziowe – 300 g
  • mleko – 500 ml

Sos

  • szczypiorek – 2 łyżeczki.
  • kolendra – 2 łyżki
  • mango – 1 szt.
  • papryczka chili – 1 szt.
  • śmietana – 300 g
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • miód – 1 łyżeczka
  • sok z limonki – 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki.
Papryczkę chili, szalotki, kolendrę drobno siekamy. Mango kroimy w kostkę. Składniki mieszamy ze śmietaną. Siekamy i dodajemy kmin rzymski, miód, sok z limonki, orzeszki rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śledzie podajemy z sosem.